TAIJI LIIKUNTAMUOTONA

Taiji ja qigong ovat viime aikoina saaneet paljon huomiota Yhdysvaltain mediassa. Taijin hyötyjä käsittelevässä artikkelissa Time Magazine kutsui lajia ”täydelliseksi liikunnaksi”. The Wall Street Journal taas julkaisi hiljattain etusivun elämäntapajutun nimeltä ”[Qigong] Seuraava jooga: harjoitus vailla hikeä – Tiger Woodsin salainen ase?”

Mistä tämä kiinnostus johtuu? Ehkä siitä, että nykypäivän stressaantuneet ja nopealiikkeiset ihmiset kaipaavat terveen kehon lisäksi tyyntä mieltä. Mielentyyneys saattaa kuulostaa pinnalliselta nykypäivän kiireisessä maailmassa. Kuitenkin taijin tämä puoli lienee syynä siihen, että sitä käytetään yhä enemmän terveydenhuollon piirissä, työhyvinvoinnin lisääjänä eri yrityksissä, koulujen opiskelijahuollossa sekä jopa vankiloissa ja huumevieroitusohjelmissa.

Länsimaisen lääketieteen tutkimustulokset taijin ja qigongin hyvistä vaikutuksista ovat lisääntyneet viime vuosina.
Qigong on perinteinen kiinalainen terveysharjoitus, joka tarkoittaa suoraan käännettynä ”hengitysharjoitusta” tai ”energiaharjoitusta”. Taiji on liikkuvan qigongin pitkälle kehittynyt muoto, joka käsittää koordinoitujen liikkeiden rennosti ja virtaavasti tehdyn sarjan. Yhdysvaltojen Mielenterveyden kansallinen tutkimuslaitos on lisännyt rahoitustaan näiden ikivanhojen ja terveystekniikoiden tutkimukseen.

Tutkimusten jotkin löydökset ällistyttivät tutkijoita. Harvardin, Yalen ja Emoryn yliopistojen kesken tehdyssä kymmenen vuoden tutkimuksessa huomattiin, että kevyt, hidas, rentouttava ja vähärasitteinen taiji paransi harrastajien tasapainoa ja pienensi heidän kaatumisriskiään 47 %. Eräässä toisessa tutkimuksessa todettiin, että taijilla oli huomattavan suotuisa vaikutus sydämeen ja verisuoniin, yhtä suotuisa kuin keskirasitteisella aerobicillä. Hawaii Medical Journalissa siteeratun tutkimuksen mukaan taiji lisäsi hengityskapasiteettia ja toi helpotusta harrastajien selkä- ja niskasärkyihin.

Taijin kipua lievittävä ja vähärasitteinen puoli on hyvä uutinen kaikille, mutta tarjoaa vieläkin enemmän toivoa nivelreumasta kärsiville. Koska taiji on kehon painoa kannatteleva harjoitus, se mahdollistaa luustonkasvun kiihtymisen ja sidekudoksen vahvistumisen. Ainoa huolenaihe olisi, voisivatko nivelreumaatikot tehdä painoa kannattelevaa harjoitusta ilman niveloireiden äitymistä. The American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation raportoi tutkimuksesta, jonka mukaan taijin erityisesti räätälöity muoto sopi nivelreumaatikoille, eivätkä niveloireet äityneet merkittävästi. Tämä on tärkeä uutinen ei ainoastaan nivelreumaatikoille vaan koko ikääntyvälle sodanjälkeiselle sukupolvelle, joka hakee nivelystävällistä terveysohjelmaa.

Vaikka taiji on kevyttä liikuntaa, laji polttaa yllättävän suuren määrän kaloreita, 280 tunnissa. Tämä on merkittävä määrä, esimerkiksi laskettelussa palaa noin 350 kaloria tunnissa. Kuitenkin taiji on kyllin kevyttä, jotta sitä voidaan tehdä puku päällä toimistossa ilman hien häivääkään. Siksi yritykset käyttävät taijita ja qigongia työhyvinvoinnin edistäjinä.

Taijin harjoittaminen tasapainottaa mielialaa. Tämä on hyöty, joka parantaa työhyvinvointia ja saattaa näin ollen pienentää terveydenhoitokustannuksia. Lisäksi taiji auttaa opiskelijoita keskittymään sekä parantaa huumeidenkäytöstä kuntoutuvien mahdollisuuksia omaksua terveellisempiä elämäntapoja. The Journal of Psychosomatic Research raportoi erään taiji-tutkimuksen tuloksia: ” [Koehenkilöt] kertoivat olevansa vähemmän jännittyneitä, masentuneita, vihaisia, väsyneitä, sekavia ja tilanneahdistuneita. He tunsivat olonsa elinvoimaisemmiksi ja heillä oli yleensä ottaen vähemmän voimakkaita mielialan vaihteluja.”

Sanotaan, että 70-80 % sairauksista, jotka saavat potilaat kääntymään lääkärin puoleen, johtuu hallitsemattomasta stressistä. Arvioidaan, että Yhdysvaltain liike-elämä menettää vuosittain yli 300 miljardia dollaria juuri hallitsemattoman stressin takia. Siksi taiji potentiaalisena mielialan vakauteen vaikuttavana harjoituksena saa osakseen yhä enemmän huomiota. Myös nuorten tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöiden (ADHD) määrän kasvu on lisännyt koulutusalan ammattilaisten kiinnostusta taijita kohtaan. Miami School of Medicine – yliopistossa tehtiin hiljattain tutkimus, jonka mukaan taiji vähensi oleellisesti ADHD:stä kärsivien opiskelijoiden oireita.

Taiji ja qigong ovat ikivanhoja terveysharjoituksia, joiden monet hyödyt moderni terveystutkimus nyt vahvistaa.
Siksipä Time Magazinen luonnehdinta taiji- ja qigong-harjoituksista ”täydellisenä liikuntana” saattaa olla varsin täsmällinen kuvaus näistä mielen ja ruumiin ikivanhoista terveystekniikoista.

Englanninkielinen artikkeli on julkaistu terveysuutissivustolla
www.HealthNewsDigest.com