ITCCA:N TAIJI-OPETUKSEN ERITYISPIIRTEITÄ

Happy chi tekee mielen iloiseksi.

PERINTEENSIIRTO MESTARILTA OPPILAILLE

ITCCA:ssa taiji-liikkeet ja -periaatteet opitaan opettajan johdolla perinteen mukaisesti. Niitä ei voi opetella videolta tai kirjasta. Opetuksen laadun takaa se, että jokainen ITCCA:n valtuuttama taiji-opettaja käy säännöllisesti mestari Chun yksityistunneilla. Näin mahdollistuu perinteensiirto mestarilta oppilaille ja tyylisuunta säilyy alkuperäisenä.

LÄNSIMAALAISILLE SOPIVA TAIJI-OPETUS

Opetusmetodi perustuu liikkeiden yksityiskohtaiseen ja järjestelmälliseen läpikäymiseen. Mestari Chun tapa opettaa on erilainen kuin perinteinen kiinalainen opetustapa, joka perustuu jäljittelyyn. Tehdäkseen taiji-liikkeet paremmin ymmärrettäviksi hän on muokannut opetustavan länsimaalaisille sopivammaksi, luonut liikkeille erilaisia maamerkkejä sekä antanut selityksiä ja mielikuvia harjoittelun pohjaksi.

TAIJI-LIIKESARJAN PERIAATTEENA ON AVOIMUUS JA SUORUUS

Opetuksen yksi tärkeä perusta ovat linnulta ja käärmeeltä tulevat periaatteet. Legendan mukaan kiinalainen Chang San Feng kehitti taijin 1300-luvulla nähtyään linnun ja käärmeen taistelun. Liikesarjassa käsivarsien avoimuus jäljittelee linnun siipien avoimuutta ja kehon pystyakselin suoruus puolustusasennossa olevan käärmeen pystysuoruutta. Kyynärpäiden avaaminen yhdistyneenä selän ja pään suoruuteen aktivoi hengitystä ja sisäelinten toimintaa, kuten myös tuki- ja liikuntaelinten toimintaa.

LIIKKEIDEN TESTAUS – OLENNAINEN OSA TAIJIN OPPIMISTA

Olennainen osa oppimista ovat parin kanssa tehtävät testit, joissa liikkeitä tutkitaan työntämällä, hengittämällä ja hyppimällä. Testit auttavat erottamaan oikean liikkeen väärästä ja kertovat, mikä asento toimii pienimmällä ponnistuksella.

SISÄINEN ENERGIA (QI) KEHITTYY RENTOUDELLA

Alkuperäisen Yang-tyylin opetusohjelmassa hahmottuvat selvästi vaiheet, jotka läpikäymällä ja sisäistämällä voidaan kehittää niin sanottua sisäista energiaa. Tämä energia ei perustu niinkään lihasvoimaan kuin rentouteen, koordinaatioon ja hengitykseen. Se tunnetaan kiinalaisessa perinteessä nimellä “qi” tai “chi” (henkäys, elämänvoima).

”HAPPY CHI”

Mestari Chu kutsuu taiji-harjoituksen tuomaa energiaa nimellä “happy chi”, koska tämä tekee mielen iloiseksi ja kirkkaaksi.